Information till alla våra ridskoleelever

Här kommer en lite hälsning till er alla från oss i personalen. Så här vill vi att det ska fungera när du kommer till ridskolan och ska rida lektion. Allt för er och hästens bästa! 

1. Gå till stallet för att få en häst tilldelad. Du ska vara på plats senast 15 minuter innan din lektion börjar. 

2. Gör iordning din häst genom att borsta, rykta, kratsa hovarna och plocka spån och halm ur man och svans. Därefter sadlar och tränsar du samt sätter på eventuella skydd. Sätt tillbaka ryktsakerna på plats innan du går ut på lektion. 

3. Tidigast 5 minuter innan lektionens början får hästen vara sadlad och tränsad, mest så att den slipper stå med sadel och träns på sig och vänta allt för länge. Tyglarna ska ligga uppe på halsen hela tiden. 

4. Gå in i ridhuset när instruktören säger till, ställ upp på medellinjen. Om du vill ta av dig jackan, gör det på medellinjen. Instruktören samlar ihop klädesplaggen och hänger upp dem. Instruktören kommer också med uppsittningspallen om det behövs. 

5. Ridlektion.

6. Efter lektionen hjälps eleverna åt att hämta jackor. Vid behov får en elev hålla i två hästar medan den andre hämtar jackorna. Ta upp stigbyglarna innan du leder ut hästen med tyglarna kvar på halsen. 

7. Sköt om hästen efter lektionen; borsta, kratsa hovar, skölj bettet noga, torka av sadel och träns (samt ev. martingal), borsta av strykkapporna och häng upp dem, sätt på täcke vid säsong. Sätt tillbaka ryktsakerna. Har något hänt, skav eller liknande, tala med personal i stallet.

TACK FÖR ATT DU LÄSTE REGLERNA, HOPPAS DET ÄR LÄTT ATT FÖLJA DEM.

Viktigt med rätt utrustning

På förekommen anledning vill vi påpeka vikten av att rida i riktiga ridstövlar (gummi, konstläder eller läder spelar ingen roll) eller ridskor. Med riktiga ridskor menar vi ridskor som liknar en ridstövel i utformningen i foten. 

Många ridskor som säljs i ridsportaffärerna är egentligen vad man kallar stallskor. De är visserligen mycket varmare men de är också bredare över foten. Detta blir ett problem när man rider. Det finns en mycket stor risk att man fastnar i stigbygeln om man trillar av och då kan man släpas med efter hästen. Detta på grund av att skon eller stöveln är för bred för stigbygeln. Detta har inträffat både på lektion och på klubbtävling. Lyckligtvis har ryttarna sluppit undan med blotta förskräckelsen.

När det är kallt ute kan du ju byta till dina varmare skor/stövlar efter att du har ridit. 

Viktigt är också att du inte får rida i jacka/tröja med kapuschong, halsduk, skarfs eller linne. Detta är för DIN säkerhets skull! 

Och för hästarnas skull får du inte ha sporrar när du rider på GRC:s lektionshästar.